Mivel mostanában nem utazgattam, így csak a hétköznapi apró-cseprő dolgaimat tudom megosztani. Ebből a legizgalmasabbak az ételek, amiket eszek, így hát írok egy kicsit erről is.
Kezdem a legrosszabbal :)
Panipuri:
Hát ez valami borzasztó volt. Pani=víz, puri=kenyér. Vagyis vizes kenyér, ha le akarjuk fordítani az étel nevét. Kívül egy ropogós, olajban kisütött tészta burok, ami belülről üreges. Ezen csinálnak egy kis lukat és abba frissen töltik bele a tölteléket, ami lényegében ízesített víz. Ez van benne: víz, tamarind por (fűszer), köménymag, koriander levél, mint chutney (fűszeres menta szósz, nagy kedvencem), zöld csili (az ezzel kapcsolatos élményemről már beszámoltam), fekete só, pálma cukor, krumpli és csicseriborsó. De persze a recept változhat. Az eladó veszi a burkot, megmeríti a vízben és azonnal kell fogyasztani. Pont akkora, hogy egyben befér az ember szájába, és ahogy összeharapja, keveredik a folyadék, a töltelék és a kenyér-bukor. És az ember lánya elkezd gondolkozni, hogy most ez édes? Vagy sós? Csípősnek csípős, az legalább biztos. És a legviccesebb, hogy mindenki imádja. Akármelyik indiai ismerősömnek említettem, hogy ilyet ettem, mindenki ódákat zengett, hogy az milyen finom. Hát.... én bátor vagyok, meg nyitott az új ízekre, de nem hiszem, hogy ez hiányozni fog Indiából...
Raj Kachori:
Na, ez viszont finom, de hasonlóan komplex étel. Ahogy a szobatársam mondta, kinyitjuk a hűtőt, és amit találunk, azt belerakjuk és kész! :) Ami a receptet illeti, hasonló az elgondolás, mint az előbbi ételnél, ugyanolyan olajban sütött burok az alap, csak itt nagyobb. Abba kerül a főtt krumpli kockára vágva, hagyma, csicseriborsó, korianderlevél, fűszerek, csak itt már víz nélkül. Ehhez jön még kettő vagy többféle chutney, kechup, a globalizáció kedvéért és rengeteg kurd, ami az itteni joghurt. Ez már jobban tetszett. :)
Poha:
Ezt a szobatársaim készítették. Nem egy túl bonyolult étel, de igen laktató. Külön meg kellett pirítani a hagymát, külön megsütni a kockára vágott krumplit kevés olajban, végül az egészet összekeverni, és hozzáadni a rízspelyhet (nagyon vékony, kicsi, papír szerű fehér lapocskák, ezt kellett vízbe áztatni és hozzáadni. Végül fűszerezni csilivel, tamarinddal, és kurkumával. Ez is meghatározhatatlan ízű, tesznek bele egy kis sót is, cukrot is, és végül meglocsolják citromlével. Éha tesznek bele paradicsomot is, ahogy a képen is látható, ezt mi kihagytuk. De így is nagyon finom. :)
Ezek az érdekesebb ételek, amiket ettem. Na, de a gyümölcsök se semmik.
A mangóról ...
...már áradoztam eleget, de nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy milyen finom. Édes, mint a méz, az ember beleharap és az állán csorog végig a mangólé, olyan lédús.
A banán (erről azért nem rakok fel képet) édes, nem olyan éretlen, ízetlen, mint amit nálunk lehet kapni.
A kókusz is nagy kedvencem itt. Nagy meglepetés volt nekem, aki kókuszt csak a tescoban lát, hogy a fáról nem a helyes kis kerek csonthéj gömbök esnek le, hanem, mint a diónak, külső burka van, ami fiatal állapotában zöld (pont mint egy nagyra nőtt zöld dió), éretten pedig barna háncs borítja. Amit feleannyira sem olyan könnyű leszedni, mint ahogy azt a fehér lány gondolná... Szenvedtem vele fél napot, hozzávágtam mindenhez, téptem, faragtam, de semmi. Odaadtam hát a szolga fiúnak, neki már biztos van gyakorlata. Volt is, elfordultam, és mire visszanéztem már jött le a kókuszról a barna háncs. Hát igen, ők meg gondba lennének a rebarbarával... Szóval a kókusz nagyon finom, csak az ember egy idő után elfárad a rágásba. 2 napig fájt utána az állkapcsom. Izomláz... :) Kiderült, hogy a zöld burkos kókusz még finomabb. Most az a következő terv, hogy olyat veszek. Az azutáni pedig a kókusz pálinka, de az még messze van. :)
A papya...
... nem lett a kedvencem. Lehet, nem volt elég érett. Meghatározhatatlan íze volt. Szerintem ez a gyümölcs a tök és a répa keresztezésének csúnya torz gyereke. Mindenesre megettük.
Végül a második kedvenc furcsa növényem a guava.
Ez is furcsa ízű. Először nem tetszett, de illemből megettem, mikor az indiai lakótársam megkínált. Aztán már én vettem magamnak, hogy lehet, hogy nem is volt ez olyan rossz. És nem! :) Tényleg finom, kevésbé édes. Egy problémája, hogy gyorsan romlik, és gyorsan meg kell enni. De probléma ez, egyáltalán?! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése